Uputstvo za bolju upotrebu

Šta sve možemo pripremiti u mikrotalasnoj pećnici?

U mikrotalasnoj pećnici možemo pripremiti mnogo osnovnih i družinskih jela. Povrće, poslastice sa voćem i brojna jela od mesa, ribe i piletine ostaju pri tom načinu kuvanja/pečenja svježi, prirodno obojeni i hranljivi.

Pravilan izbor hrane:

Osim manjeg broja u mikrotalasnoj pećnici moguće je pripremiti skoro sva jela, s tim da se neke ponašaju bolje od drugih.

Ribe i ljuskari

Za ribe, svježe ili zamrznute, cijele ili filirane, kuvane ili za pohovanje kao i ljuskari nema prostije pripreme nego u mikrotalasnoj pećnici.
Cijele ribe: kožu  na dva ili tri mjesta zarežite, da tokom pripreme ne ispuca; preporučljivo je, da rep na pola vremena pripreme zaštitite sa komadom folije.
Fileti i komadi: najukusniji bodo, ako ih zavijete i zakačite sa čačkalicom; tokom pripreme ih tijesno pokrijte; bolje je, da ribje odreske i komade pripremate u posudi sa debljim spoljašnjim zidovima.
Panirani komadi: u MP možemo pripremiti na bečki ili pariski način panirane ribe – najbolje bode u posudi za pečenje.

Piletina i divljač

Ukusne su cijele namirnice, četvrtine, komadi i medaljoni. A najukusniji su naravno komadi, koji su pripremnjeni u umacima.
Cijela piletina: da bi sačuvala oblik, dobro je svežite; krajeve piletine i noge za dio pečenja zaštitite sa komadima folije; piletinu najprije pecite sa prsima nazdolje i na polovini obrnite; ispod stavite rešetku, da bi bila podignuta nad sokovima.
Manja piletina i komadi: najbolje je da ih pripremate sa kožom nagore, deblje komade  položite uz spoljašnju stranu posude; da se bolje zapeku pripremajte ih u posebnim vrećicama za pečenje u mikrotalasnoj pećnici.

Meso

Pažljivo izabrani komadi pripremljeni u MP su prije svega ukusni; sem pečene svinjetine, meso prije pripreme u pećnici ne solimo, je je zbog toga tvrđe.
Mljeveno meso: mljevena govedina, jagnjetina ili svinjetina se čudovito ponašaju u obliku polpeta ili u umacima; zbog brže pripreme je bolje, da mesne komade oblikujete u obruč.
Meso narezano na kocke: za jela kao što su na primer jednolončnice, razrežite meso na jednake kocke, da bi se jednakomjerno pripremile.
Kobasice, slanina: ova jela su veoma brzo gotova i brzo se zapeču; tokom pripreme ih prekrijte sa papirnom maramicom, da masnoća ne prska okolo; za nabodala upotrijebite drvene paličice.

Povrće

Potrebna je minimalna količina vode, zato je povrće izrazite boje i nježno hrskava; solite poslije pripreme, jer povrće zbog soli postaje tvrdo.
Cijelo povrće: je prije pripreme potrebno probosti, da se ne rasprsne; krompir će u unutrašnjosti biti bolje zapečen, ako ga pripremate zavijenog u papirnu maramicu.
Narezano povrće: potrebno je narezati na jednako velike komade i staviti u vrećicu za pečenje ili pokriveno u posudi; približno na polovini pripreme je promiješajte, prerazporedite ili protresite.

Voće

Možete da ga pečete ili punite s slatkim nadjevom.
Cijelo voće: ako ga ne ogulite, koru treba narezati ili probosti, da ne pukne.
Suvo voće: od suvog voća možete brzo pripremiti kompot.

Tjestenine, riža, žitarice i mahunasto povrće

Sa pripremom mahunastog povrća u MP sebi olakšavate kuvanje, jer natapanje skraćujete za sat i po. Ušteda prilikom spremanja tjestenine.

Steklena/vrtljiva tacna i drugi dodaci

Steklena tacna u vašoj mikrotalasnoj pećnici je napravljen od posebnog na toplotu otpornog stakla. Jela u odgovarajućoj posudi postavite na tacnu ; tacna se vrti i s tim garantuje jednakomjerne rezultate kuvanja jer je osnova za djelovanje automatskog odleđivanja. Mikrotalasne pećnice ne upotrebljavajte bez steklenog tiganja. Vrtljivi tiganj možete staviti i oprati u mašini za suđe!
Sem steklene tacne će vam dobro doći i priložena posebna rešetka za žar (za pečenje mesa), okrugla emajlirana metalna tacna za pečenje pica kao i poseban pekač za pripremu peciva ili mesa pri konvekcijskom kuvanju tj. pečenju.