Kakav klima uređaj odabrati?

Klima uređaj odabiramo na osnovu oblika prostora, mogućnosti montaže, rasporeda nameštaja odnosno opreme u prostoru i na osnovu toga gde se ljudi u prostoru najviše zadržavaju.

U slučaju da želimo da protok vazduha bude više usmeren prema plafonu, odabiramo plafonski - zidni model unutrašnje jedinice, koja se montira ana zid na otprilike istoj visini kao radijator. Ovakva montaža je namenjena i sobama u potkrovljima gde je nizak plafon (npr. 1,2m). U slučaju da nemamo prostora na zidu a plafon nije spušten lako možemo montirati na plafon. Pri montaži na zid možemo otvoriti pravougaoni otvor u zidu i hladiti i susednu prostoriju. 

Zidni klima uređaji (zidne unutrašnje jedinice) su namenjena za skoro svaki prostor. Potrebno je videti da protok vazduha bude tako podešen da ne bude usmeren direktno u ljude u prostoriji. Ukoliko želimo imati potpuno svež i čist klimatizovani vazduh, koji bimao i negativne jone u sebi, izaberite klima uređaj sa jonizatorom i aktivnim elektrostatičkim filterom.

U koliko je plafon u prostoru spušten svih 30 cm a visina prostora nije niža od 2,5m onda je najbolje rešenje kasetna unutrašnja jedinica. Ona je u celini ugrađena u spušten plafon a na plafonu je vidljiva samo maska sa rešetkom za usis vazduha i četvorostrukog izduva klimatizovanog vazduha.

Proračun potrebne snage uređaja:

površina prostora m2 x 70 = W

površina prozora na sunčanoj strani m2 x 30 = W

broj prisutnih osoba x 100 = W

snaga dodatnih izvora toplote u W x 1 = W

potrebna snaga hlađenja klima uređaja u W = W

Na osnovu izračunate potrebne snage hlađenja izaberite odgovarajući klima uređaj, i to s obzirom na snage hlađenja koje su navedene u katalogu. Izberite onog koji je najbliže izračunatoj snazi. Proračun je okviran za visinu prostorije od 2,5 m i standardni kvalitet gradnje objekata.
Posjetite
nas
Facebook
YouTube
Flickr
Podijeli
sa drugima
Facebook
Twitter
Budite
informisani
RSS